Sociaal Beleid VBS De Twijg 

We merken op school de laatste jaren een duidelijke toename van gezinnen die het (tijdelijk) financieel moeilijk hebben. We willen niet dat gezinnen daardoor uitgesloten worden of zich uitgesloten voelen bij schoolse activiteiten. Daarom stelden we rond deze problematiek een beleid op. We deden dat in schooljaar 2023-2024 in samenwerking met Krijt Vzw op een structurele manier. 

Bewust omgaan met de realiteit en preventief handelen

Een laagdrempelig en vlot contact met de ouders is cruciaal. De leerkracht is hierbij de spilfiguur. We zorgen ervoor dat we makkelijk aanspreekbaar zijn. We nemen hierin ook zelf het initiatief en zetten de eerste stap. Het is belangrijk om regelmatig te informeren naar de situatie in een sfeer van vertrouwen. Uitzonderlijke situaties worden met het team bekeken. Indien nodig schakelen we derden in. Zo houden we een vinger aan de pols en kunnen we kort op de bal spelen. 

Ook intern zorgen we voor een vlotte informatiedoorstroom. Bij overgangsgesprekken is ook een financieel moeilijke thuissituatie een te bespreken item. Initiatieven worden bijgehouden via het zorgsysteem. Op personeelsvergaderingen kunnen moeilijke financiële situaties aan bod komen in de zoektocht naar oplossingen. Vanuit het beleid komt die bewustmaking regelmatig op de agenda. Leerkrachten kregen een checklist met signalen die kunnen wijzen op financiële kwetsbaarheid. We planden ook studiedagen met bezoek aan armoedeorganisaties in de buurt, organiseerden een inleefstage in een sorteercentrum in Hasselt (Creazi), we lieten ons inspireren door ervaringsdeskundigen … 

Bij het organiseren van activiteiten houden we rekening met iedereen. We willen niemand uitsluiten wegens te hoge kost. Zo vaak mogelijk zoeken we alternatieven. We stellen ons in de plaats van een kwetsbaar gezin met 3 kinderen. Kunnen die mensen komen? Is onze activiteit betaalbaar? Kunnen we dat oplossen door hulp te vragen aan die doelgroep, bij de organisatie van de activiteit? We vragen om die reden soms een vrije bijdrage of geven ouders de kans om voor iemand anders te betalen. Niet elke activiteit moet geld opbrengen. We realiseren ons dat winstactiviteiten heel vaak op dezelfde schouders terecht komen. 
In de begroting van zowel de school als van de ouderraad, voorzien we een werkbedrag als sociaal fonds. Daarmee kunnen we gezinnen in kwetsbare situaties ondersteunen bij activiteiten, openluchtklassen, openstaande rekeningen, traktaties bij verjaardagen, deelname aan de huiswerkklas …We houden driejaarlijks ook een omhaling bij de ouders om ons sociaal fonds te spijzen. Samen met ouderraad, schoolbestuur, zorgleerkrachten, directie, Gastvrij Wijgmaal en onze brugfiguur, beslissen we wie financieel gesteund kan worden. Of in welke initiatieven we investeren. We besteden het budget in drie categorieën:

  1. Acute noden (Openstaande facturen, crisissituaties, bijdrage duurdere activiteiten …)
  2. Inzetten op vaardigheden (Gratis typles voor iedereen, facturen logopedist, zwemles, laptop om huiswerk te maken …)
  3. Preventieve aankopen (Maandverband, brooddoos, drinkbus, kerstcadeautje …)

Concrete maatregelen

We voorzien op school structurele mogelijkheden om ook mensen uit kwetsbare gezinnen te laten participeren zonder daarbij gestigmatiseerd te worden. 

  • Een uitleensysteem met skikledij
  • Kringloopsysteem op turn-t-shirts
  • Het kosteloos materiaal is voor elk kind elk jaar splinternieuw (schrijfgerief, meetlat, mappen, potloden en stiften …)
  • We verzamelen gratis materiaal voor mensen die dat nodig hebben: boekentassen, brooddozen, drinkbussen, koekjes … Zo kunnen we snel depanneren waar nodig.
  • Mensen die thuis geen pc hebben, voorzien we van een gereviseerd toestel via de school. 
  • We organiseren een boekenbeurs met weggeefstand en zetten een boekentil aan de schoolpoort waarin we leuke kinder- en prentenboeken stoppen. 
  • We organiseren in het kader van MOS een rommelmarktje, tweedehandsbeurs of repair-café op school. 
  • Bij sint en kerst organiseren we een gratis ‘pakjeswinkel’ waarop we kwetsbare gezinnen uitnodigen om geschenkjes te kiezen. 

Samenwerkingen in de buurt

Door met verschillende organisaties de banden aan te halen, kunnen we financiële kwetsbaarheid grondiger bestrijden. 

Gastvrij Wijgmaal

Deze organisatie is belangrijk voor de school. Ze hebben voelsprieten in het dorp en rechtstreeks in de nieuwe gezinnen. We wisselen info uit en bundelen onze krachten. Via onze vastenvoettocht steunen we Gastvrij Wijgmaal jaarlijks. In ruil kunnen onze kinderen mee genieten van activiteiten die zij in samenwerking met de school organiseren. (Uitstapjes, brunch, zwemkampjes …) Maar GW gaat ook soms inkopen doen voor gezinnen in nood met dit budget. Bovendien steunen zij ons soepproject financieel. 

Karen Stes als brugfiguur

Karen is outreacher voor Leuven Helpt en verantwoordelijk voor de wijkwerking in Wijgmaal. Zij komt bij de gezinnen over de vloer en organiseert praktische hulp ter plaatse. Samen organiseren we het project OPEN SCHOOL, waarbij we onze speelruimte openstellen tijdens vakanties voor de gezinnen uit de Rozengaard. Karen is ook verankerd aan de school als brugfiguur. Ze kan op die manier een sociaal loket houden binnen onze schoolmuren. Dat verlaagt de drempel naar gezinnen om hulp te zoeken. 

Kortom vzw

Samen met Kortom werkten we een soepproject uit op school. Zo kunnen we ecologisch verantwoorde en gezonde voeding op een betaalbare manier aanbieden aan alle kinderen. Dankzij een sociaal abonnement betaalt iedereen wat hij kan. De sterke schouders dragen meer. Maar iedereen betaalt minder. 

Gratis cultuur voor iedereen

We willen inzetten op de culturele ontplooiing van onze kinderen. Spijtig genoeg is cultuur duur. Onze ouderraad sponsort om die reden elk kind voor een bedrag van 10 euro per jaar. In samenwerking met Veerle Van Schoelant, medewerker van 30cc in Leuven, stellen we jaarlijks een programma op voor alle klassen. Veerle zorgt ervoor dat elk kind in de loop van zijn schoolcarrière, kennis maakt met de grote cultuurhuizen in Leuven: ‘t STUK, Romaanse Poort, ‘t Wagehuys, Stadsschouwburg, OPEK, Museum M …

Inzetten op vrijwilligers

Vroeger lieten we heel wat grote firma’s het werk doen op school. Vandaag zetten we zoveel mogelijk in op vrijwilligers. We geven hierbij voorrang aan ouders uit kwetsbare gezinnen. Zo geven we hen graag de kans om actief bij te dragen aan de schoolwerking en tegelijk een centje bij te verdienen. Maar iedereen is welkom om een handje toe te steken. Nezan verzorgt onze tuin en schoolomgeving. Verschillende vrijwilligers helpen ons tijdens de middagen bij de soep en in de kleuterrefter. Andere vrijwilligers helpen met huiswerkbegeleiding of het Buddy-project. 

Repair café

Om de drie maanden gaat het Repair Café door in onze school. Repair Café is een initiatief van stad Leuven dat draait op handige vrijwilligers. Zij vormen een herstellingsteam en bieden mensen uit de buurt gratis herstellingen aan voor elektronische apparaten, kledij, fietsen, meubels …