Veilig online

Internet, gsm, sociale media … Je kan het niet meer wegdenken uit onze samenleving. Ook onze kinderen willen zo snel mogelijk mee kunnen doen met die trends. Fijn, want dankzij de hedendaagse technologie ontwikkel je heel wat vaardigheden. Maar vanaf wanneer kan jouw kind dat ook aan? Hoe bouw je dat internetgebruik veilig op? We organiseerden een infoavond met Child Focus rond sociale media. Maar daar bleven we op onze honger zitten. We konden ons hoegenaamd niet vinden in de richtlijnen die we meekregen. Sterker nog. Sommige aanbevelingen waren ronduit verkeerd en gevaarlijk. Bij het Nederlandse Digiwijzer konden we wel terecht. We delen graag enkele tips.

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind een eerste gsm geven?

Het advies van deskundigen is 10 of 11 jaar. Je kan ook kijken naar de context. Wat doen ouders met kinderen van dezelfde leeftijd in jouw omgeving? Is het nodig? 

Op deze leeftijd ben je in de buurt als je kind op de gsm zit. Je doet dingen samen. Je kijkt mee. Praat over gevaren. Ook over verslaving. Die inloopperiode is belangrijk. Geef je een telefoon pas in het middelbaar, wanneer je er zelf veel minder kan bij zijn, dan is de kans op problemen veel groter.

Praat over online veiligheid 

  • Sommige dingen vertel je niet online. Dingen zoals je adres, telefoonnummer, wachtwoorden… Privacy gaat over wat je wel en niet mag vertellen online. 
  • Nieuwe mensen leren kennen online? Daarvoor zijn kinderen te jong. Praat enkel met wie je kent en wie je kan vertrouwen. Hoe herken je een nepaccount? Wat zijn groomers?
  • Hoe gedraag je je online? Als ouder heb jij een voorbeeldrol. Hoe gaan andere mensen met elkaar om? En wat zou je zelf willen? 
  • Wat is waar en wat is nep? Hoe kan je dat zien of controleren? Probeer steeds kritisch na te denken bij al wat je leest. Bekijk samen wat betrouwbare bronnen zijn. 
  • Waar vind je hulp? Wat als er iets gebeurt? Spreek goed af zodat je kind meteen met een probleem terecht kan.  Met deze verzameling handige links rond ‘veilig online’ en ‘opvoeden in het algemeen’, kom je een eind.

Alles draait om regels en afspraken

Uiteraard hebben ouders het laatste woord in het gsm-gebruik. Kinderen vragen regels en beperking in gebruik. Er is nog een hele wereld buiten dat toestel. Samen hierover praten en reflecteren, samen tot goede afspraken komen, is doeltreffender dan regels opleggen. Herbekijk die afspraken regelmatig samen. Kijk wat wel en niet werkt. Denk ook zeker aan deze afspraken:

  • Wanneer mag de telefoon wel en wanneer niet? Waar leg je hem veilig uit de weg?
    Bijvoorbeeld: tijdens huiswerk maken, tijdens het eten, wanneer er bezoek is … 
  • Sluit de gsm af, minstens een uur voordat je kinderen gaan slapen.
    Zo krijgen de hersenen de nodige rust.
  • Geef geen schermpjes mee naar de slaapkamer.
    Kies een zichtbare plek waar alle toestellen bij elkaar liggen.
  • Spreek af hoeveel schermtijd je kind per week / per dag krijgt.
    Daarover bestaan richtlijnen van de WereldGezondheidsOrganisatie (zie infograph hiernaast).
  • Zet noodnummers in het gsm-toestel van je kind.

Wat doe ik met sociale media?

Liegen over je leeftijd

Commerciële bedrijven mogen geen privacygegevens van kinderen en jongeren verzamelen. Daarom staat er een leeftijdsgrens op sociale media. Maar ook omdat kinderen te jong zijn om bepaalde gevaren te kunnen inschatten. 

Met een kind van 11 een oefenprofiel aanmaken op sociale media, om er samen naar te kijken en over te praten, is een goed idee. Bij heel wat sociale media moet je als ouder je toestemming geven. Jij kan dan meekijken met je kind. 

Een eigen profiel aanmaken doe je zodra je de juiste leeftijd hebt. Oké dat je enkele dagen of maandjes moet ‘foefelen’. Maar als je ook over het geboortejaar moet liegen, klopt er toch iets niet. Die begrenzing is er niet voor niets. 

Gevaren van sociale media-apps

Uiteraard zijn sociale media bedoeld als leuke ontspanning. Maar er hangen ook best wat gevaren aan vast:

  • Mensen delen enkel de mooie dingen. Dat geeft soms een vertekend beeld. 
  • Kinderen krijgen soms beelden te zien die shockeren en ongepast zijn.
  • Mensen met verkeerde bedoelingen zoeken contact.
  • Cyberpesten.
  • Sociale media hebben een verslavende werking. 
  • Het is moeilijk om te weten welk nieuws echt is en wat fake. 
Ouderlijk toezicht is nodig

Zorg ervoor dat jij als ouder het schermgebruik van je kind goed in de gaten kan houden. Je kan de privacyinstellingen aanpassen, ouderlijk toezicht aanzetten of een tijdslimiet instellen. 

Familylink is hiervoor een goede app. Zo zie je welke apps jouw kind gebruikt en hoe lang. 

Monitor jij het schermgebruik van je kind? Wees er dan ook open over. Vertel je kind waarom je dat doet.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb jij een vraag waarop je geen antwoord vindt? Laat het ons weten. Wij zoeken het voor je op. Nadien vullen we die info op deze pagina aan.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Geef een e-mailadres op als je het antwoord ook als mail wilt ontvangen.
Stel je vraag rond 'Veilig Online' hier of stuur opmerkingen of ideeën door.