INFO: Veelgestelde vragen na de infodagen

KIDO-vragen

Mijn kind komt ‘s morgens met zijn fiets naar de KIDO. Hoe doe je dat?

Zit jouw kind in 3, 4, 5 of 6? Gebruik het poortje naast de KIDO. Loop langs de KIDO door, via de KIDO-tuin, naar het fietsenrek. (Ouders mogen niet mee binnen!)

Zit jouw kind in een klas die lager is dan het 3de leerjaar? Parkeer in de overdekte fietsenstalling in de Ursulinenstraat. 

Mijn kind gaat ‘s avonds naar de KIDO en is met de fiets. Hoe doe je dat?

Zit jouw kind in 3, 4, 5 of 6? Laat na school de fiets staan en ga naar de KIDO. Bij het ophalen in de KIDO ga je langs de tuin je fiets ophalen. 

Zit jouw kind lager dan het 3de leerjaar? Haal samen je fiets op in de overdekte fietsenstalling in de Ursulinenstraat. 

Wanneer begint de huiswerkklas?

Vanaf maandag 7 september kunnen leerlingen vanaf het 2de leerjaar terecht in de huiswerkklas. De huiswerkklas start om 15.30 uur en loopt tot 16.15 uur. Leerlingen worden er begeleid door een juf. Je betaalt er KIDO-tarief voor. Na het huiswerk gaan de leerlingen naar de KIDO. Vanaf januari mag ook het eerste leerjaar aansluiten. 

Kom jij je kind afhalen in de huiswerkklas? Bel dan aan bij de KIDO en wacht buiten tot een medewerker je kind heeft opgehaald. 

Het ophaalmoment

Waar sta ik het best om mijn kind op te pikken uit de treintjes?

Je kan in de Rozengaard staan of in de Ursulinenstraat. De treintjes starten in de Rozengaard en lopen door de Ursulinenstraat naar de inkom aan de fietsenrekken. Opgelet, we slaan meteen af aan de poort en passeren de fietsenrekken dus niet. 

Onze treintjes zullen aan de rechterkant van de straat lopen. Best sta je dus aan de overkant. (NIET aan de schoolkant) 

Het zou ideaal zijn als ouders zoveel mogelijk spreiden over de hele afstand. 

Heeft de leerling zijn ouders niet gevonden en mag hij niet alleen naar huis? Dan loopt hij weer mee binnen en kan je hem terugvinden op de trappen op de speelplaats. 

Na het laatste treintje (1ste leerjaar) mogen ouders de school binnen komen. 

Mag je kind alleen door? Of spreek je af aan de overkant van de Baron Descampslaan? Zorg dan dat de leerkracht op de hoogte is. 

Ik moet een lagere schoolkind oppikken en ook een kleuter. Hoe doe ik dat?

Laat je lagere schoolkind terug mee binnen lopen. Na het laatste treintje ga je binnen en pik je je kleuter op. Nu kom je op de speelplaats uit. Daar kan je je lagere schoolkind ophalen. Kom eventueel 5 minuutjes later. (15.20 uur) Zo vermijd je een deel van de drukte. 

Ik moet een lagere schoolkind oppikken en ook instapper (2,5 jarige). Hoe doe ik dat?

Laat je lagere schoolkind terug mee binnen lopen. Na het laatste treintje ga je binnen en pik je je lagere schoolkind op. Daarna loop je door tot langs de containerklas. Daar kan je je instapper oppikken. 

Ik moet een kleuter oppikken en ook een instapper (2,5 jarige). Hoe doe ik dat?

Na het laatste treintje ga je binnen en pik je je kleuter op. Je komt op de speelplaats terecht. Nu kan je langs de containerklas passeren. Daar kan je je instapper oppikken. 

Ik moet een kleuter uit de derde kleuterklas oppikken en ook een andere kleuter. Hoe doe ik dat?

Na het laatste treintje ga je de school binnen. Je pikt je derde kleuterklasser op in de eetzaal van de lagere school. Nu kom je op de speelplaats terecht. Via de deur aan de speelplaatstoiletten kan je invoegen in de kleutergang. Daar kan je dan je andere kleuter mee oppikken. 

Mijn zoon/dochter uit de lagere school mag een broertje of zusje uit de kleuterschool oppikken. Hoe doen we dat?

Je lagere schoolkind loopt mee met het klastreintje. Voor de poort gaat hij/zij even aan de linkerkant van de Ursulinenstraat staan tot alle treintjes gepasseerd zijn. Na het laatste treintje mag deze leerling mee met de ouders binnen. Hij/zij is nu ook een ouder en volgt dezelfde richtlijnen. 

Mag ik in de Ursulinenstraat parkeren?

Ja, dat mag. MAAR … Niet voorbij de werfzone. We merken dat er te weinig ruimte blijft om veilig te kunnen passeren met onze kinderen. Op het keerpunt kunnen veel ouders wachten op de treintjes. Als dat vol auto’s staat, wordt dat heel moeilijk. 

Quarantaine-vragen

Wanneer gaat een klas in quarantaine?

Zodra een leerling of leerkracht positief getest is op Covid19, beslist het CLB, samen met de huisarts wat de volgende stap is. De ouders worden geïnformeerd als er een besmetting is op school. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de aard van de contacten, beslist men wie wel en niet getest moet worden. 

Als een kind getest wordt, beslist het CLB ook of de broer of zus naar school mag komen. Sommige kinderen worden preventief getest omdat ze bijvoorbeeld een ziekenhuisopname hebben. Dat is heel anders dan een kind dat met symptomen wordt getest. 

Veel gestelde vragen door ouders en de antwoorden hierop vinden jullie HIER.

Is er thuisonderwijs voorzien als een klas in quarantaine moet?

In geen enkele kleurenfase is een volledige sluiting van de school voorzien. Toch zou het kunnen dat een klas, of enkele klassen tijdelijk sluiten. Op dat moment bekijken we samen over welke periode dat gaat. Voor een korte sluiting voorzien we een online aanbod aan taken. De juf informeert de ouders via Gimme.  

Mijn kind moet in quarantaine. Krijgt het nu videolessen?

Terwijl jouw kind thuis zit, geeft de juf of meester zelf les. Voor kinderen in quarantaine geldt dezelfde aanpak als voor kinderen die ziek zijn en daardoor thuis blijven. Ze krijgen een aanbod van opdrachten die ze zelfstandig kunnen maken. Dat zijn dan lessen die intussen ook in de klas worden gegeven. De lessen die niet gezien zijn, worden ingehaald wanneer de leerling terug op school is. Natuurlijk is elke situatie anders. Kinderen die heel ziek zijn, hoeven zeker geen taken te maken intussen. 

Andere vragen

Mag het drankfonteintje open staan in fase GEEL?

De berichtgeving hier rond is verwarrend. In het pandemie-draaiboek van de overheid moet het drankfonteintje pas dicht in fase ORANJE. Maar in de Risico-Analyse van IDEWE wordt aangeraden om het te sluiten in GEEL. Intussen hebben we het weer afgesloten. 

Mijn  kind komt met de fiets en gaat thuis eten over de middag. Hoe werkt dat?

Parkeer je fiets in de overdekte fietsenstalling in de Ursulinenstraat. Ook als je in 3, 4, 5 of 6 zit. Na school volgt je kind het treintje van de klas. Bij het passeren van de fietsenstalling kan het zijn/haar fiets ophalen. 

Wat betekent de verlaging van de leerplichtleeftijd voor mijn kleuter in de derde kleuterklas?

Met het eerste leerjaar in zicht, is het belangrijk dat 5-jarigen regelmatig naar school komen. De leerplicht in Vlaanderen ligt vanaf nu dan ook op 5 jaar en dat voor 290 halve schooldagen. Concreet betekent dat, dat jouw kleuter ongeveer 15 volle schooldagen afwezig mag zijn zonder bewijs van de dokter.   

Meer info lees je HIER.

Corona-proof trakteren voor je jarige kind op school … Hoe doe je dat?

Het was ons nog niet helemaal duidelijk tijdens de info-momenten hoe we de verjaardagen best aanpakken. We zijn er intussen uit. Om alles veilig te organiseren, willen we vragen om apart verpakte traktaties te voorzien. Dat betekent dus: apart verpakt in een winkel. Als een ouder zelf cupcakes bakt en ze dan verpakt, kan er nog steeds besmettingsgevaar zijn. Een cake bakken die in stukken wordt gesneden is een beetje hetzelfde verhaal. 

Vrijblijvende tips en inspiratie kan je onder andere HIER vinden.